‘Eén CAO Particuliere Beveiliging in belang van MKB’

Vertegenwoordigers kleinere bedrijven eensgezind

Moet het midden- en kleinbedrijf blij zijn met de CAO Particuliere Beveiliging? Is het goed dat de CAO geldt voor de hele bedrijfstak? Jazeker, zeggen drie insiders, die opkomen voor het belang van het midden- en kleinbedrijf in de beveiligingsbranche. “Concurrentie op arbeidsvoorwaarden is het laatste dat we moeten willen.” Tegelijk hebben ze wel ideeën om de CAO te moderniseren.

Ze voelen zich representant van het midden- en kleinbedrijf. Oscar Tieman, oprichter van VMB Security Services bv, is bijna twintig jaar lid van de Nederlandse Veiligheidsbranche (en haar rechtsvoorganger) en tien jaar bestuurslid. Hij is ook actief lid van de Sectie MKB van de vereniging. Jan Kuipers (voorzitter) en Hans Duijst zijn bestuursleden van de Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven (VEB), die naast meer dan 600 technische beveiligingsbedrijven ook circa 150 reguliere beveiligingsbedrijven vertegenwoordigt. De VEB zit niet lijfelijk aan tafel bij de CAO-onderhandelingen (die gevoerd worden door de Nederlandse Veiligheidsbranche en met de vakbonden FNV, CNV en De Unie), maar de VEB-lidbedrijven zijn wel gebonden aan de CAO. Dat geldt natuurlijk ook voor de onderneming van Oscar Tieman.

Tieman wil graag eerst een misverstand uit de wereld helpen. “Dat is de gedachte dat bij de Nederlandse Veiligheidsbranche de kleinere bedrijven niets te vertellen hebben en het afleggen tegen een paar heel grote. Ik heb dat vroeger ook gedacht, maar sinds ik me meer ben gaan bemoeien met de vereniging, heb ik ontdekt dat er goed naar je wordt geluisterd en dat wat je vertelt wel degelijk serieus meetelt in de besluitvorming. Dat is ook logisch, want veel ondernemers met mijn achtergrond kennen de werkvloer heel goed. Ze weten wat de praktische consequenties kunnen zijn van voorstellen en maatregelen. En dan word je sowieso serieus genomen. Nee, wat dat betreft is mijn ongelijk wel bewezen. Ik zou dus tegen alle MKB-ondernemers in onze ledenkring willen zeggen: “als je tijd hebt, bemoei je dan met de vereniging.”

Lees hier het volledige artikel gepubliceerd door de Nederlandse Veiligheidsbranche.